Γράμμα της Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε για το Νέο Έτος 2019

Γράμμα της Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε για το Νέο Έτος.
 
Χαιρετισμούς προς όλους με αφορμή το επερχόμενο Νέο Έτος.
Η Τζέτσουνλα και εγώ, μαζί με τους Ντούνγκσε Ρίνποτσε, Τζέτσουν Ρίνποτσε, Μίνλινγκ Σάνγκγιουμ Κούσοκ, Μπρίττον λα, την μοναστική και την λαϊκή Σάνγκα του Μιντρολλίνγκ σας ευχόμαστε να έχετε την πιο ευτυχισμένη και γεμάτη υγεία Νέα Χρονιά, 2019.
 
Ο χρόνος συνεχίζει να κυλά και είμαστε εδώ σήμερα να ξεκινήσουμε άλλη μία χρονιά στη ζωή μας.
Καθώς κοιτάμε προς τα πίσω τον χρόνο που τελειώνει και μπροστά το μέλλον που ανατέλλει, δεν μπορεί κανείς να μην αισθανθεί την δριμύτητα της παροδικότητας. Η αλλαγή ή παροδικότητα είναι η πολύ θεμελιώδης σκέψη που προσπαθούμε να έχουμε κατά νου σαν ασκούμενοι στο Ντάρμα και κοιτώντας με μια πολύ προσεκτική ματιά την παροδικότητα αυτό δημιουργεί την πολύ εφήμερη ιδιότητα όλων των φαινομένων.
 
Πρόσφατα παρακολούθησα ένα βίντεο 15 δευτερολέπτων σχετικά με τον θάνατο ενός μόνο κυττάρου και ήταν καταπληκτικό να παρακολουθώ τη διάλυση ενός ζωντανού πράγματος. Το να σκεφτόμαστε ότι όλοι αποτελούμαστε από τρισεκατομμύρια κυττάρων, κάθε ένα από τα οποία περνάει τον δικό του κύκλο ζωής, είναι συναρπαστικό και ζωγραφίζει μια πολύ ζωντανή εικόνα της παροδικής φύσης όλων των πραγμάτων.
 
Η ροή του χρόνου και η παροδικότητα όλων των φαινομένων είναι αναπόφευκτα, αλλά η κατανόηση της παροδικότητας μας επιτρέπει να παραμένουμε σε εσωτερική ησυχία όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με βάσανα και προκλήσεις -ευελπιστώντας ότι θα μας παροτρύνει να απελευθερώσουμε μερικά από εκείνα τα πράγματα που φαίνεται να κρατάμε λίγο πιο σφιχτά. Η παροδικότητα μας δίνει την γνώση ότι «και αυτό θα περάσει» και θα επιτρέψει την ανανέωση πολλών πραγμάτων, δίνοντάς μας μια φρέσκια θέαση και μια άλλη ευκαιρία στα πράγματα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας αίσθησης εκτίμησης των καλών πραγμάτων, αλλά χωρίς να τα κρατάμε τόσο σφιχτά, παρόμοια με την εκτίμηση των Ιαπωνέζων για την άνθηση των κερασιών και καθώς βλέπουν την ομορφιά τους σαν την πολύ οδυνηρή και εφήμερη ποιότητα της ομορφιάς αυτής. Η αληθινή κατανόηση της παροδικότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ο,τιδήποτε προσφέρει η ζωή με περισσότερη ισοψυχία.
 
Το πέρασμα μιας ακόμη χρονιάς είναι μια καλή στιγμή για να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας και να "ανασυντάξουμε" την δέσμευσή μας στο μονοπάτι της ακρόασης και του στοχασμού. Αν κοιτάξουμε πίσω στην δική μας χρονιά και δούμε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο εξαιρετικής  άσκησης, είναι μια καλή στιγμή να πατήσουμε το κουμπί της ανανέωσης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με αίσθηση χαράς και ενθουσιασμού. Πράγματι μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τον ενθουσιασμό καθώς τα χρόνια συσσωρεύονται όλο και περισσότερο, αλλά  είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσουμε να το κάνουμε στην άσκησή μας επειδή μπορεί σιγά σιγά να εισχωρήσει μια αίσθηση κόπωσης και έλλειψη χαράς και να κάνουμε και την άσκηση απλά και μόνο μηχανικά.
Αντίθετα, αν σκεφτούμε το ασύλληπτο θαύμα που είναι το Βουδιστικό Ντάρμα και πώς η συνάντηση μαζί του ήταν πραγματικά σαν να βρήκαμε το πιο πολύτιμο πετράδι σε ένα σωρό από σκόνη, αυτός ο, σαν παιδικός, θαυμασμός μπορεί να συμβάλει στη υποστήριξη της άσκησής μας και να αναπτύξει την λαμπρότητα μέσα στην καθημερινή μας μελέτη και άσκηση.
 
Καθ 'όλη την διάρκεια του χρόνου, πολλοί από εμάς απασχολούμαστε κάνοντας πολυάριθμες προσπάθειες, συχνά πότε ασυναίσθητες και άλλοτε με σοφιστεία, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τα πράγματα σταθερά και αμετάβλητα.
Αλλά ο χρόνος αλλάζει και με ευγένεια σε όλους μας θυμίζει ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη.
Η παροδικότητα μπορεί να έρθει στον νου έτσι ώστε να είναι πραγματικά μια «σκέψη που μετασχηματίζει τον νου».
Μας κάνει να δούμε όχι μόνο την γέννηση, τα γηρατειά, την ασθένεια και τον θάνατο που είναι παντού, αλλά και την ζωντανή ρευστότητα του κάθε πράγματος στο σύμπαν - την συνεχή κίνηση, την συνεχή αναζήτηση, την συνεχή ελπίδα, την συνεχή ανάπτυξη, την συνεχή αποσύνθεση -φέρνοντας στον νου τις πολύ θεμελιώδεις διδασκαλίες του Βούδα Σακυαμούνι.
Είναι όταν αναγνωρίσουμε αυτήν την αδιάκοπη κίνηση, και την λεπτή και την χονδροειδή, που συνειδητοποιούμε ότι το πραγματικό καταφύγιο βρίσκεται μόνο στην απόλυτη ηρεμία ενός νου που αναπαύεται στον εαυτό του και στην χαρά που ξεδιπλώνεται εκ των έσω.
Είθε ο καθένας μας να βρει αυτή την αμετάβλητη, αήττητη χαρά!
 
Και τώρα, καθώς το παλιό έτος δίνει την θέση του στο νέο έτος, θυμόμαστε τους πολλούς φίλους και τους αγαπημένους μας, που έχουν αναχωρήσει. Στρέφουμε τον νου μας σε πολύ περισσότερους αδελφούς και αδελφές μας στην Σάνγκα, που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και άλλες προκλήσεις αυτήν την χρονιά που πέρασε και όλοι αντιμετωπίζουν με γενναιότητα τις αντιξοότητες αυτές, με θαυμαστούς τρόπους, έχοντας διατηρήσει την θέαση του Ντάρμα, και έχοντας στην καρδιά αφοσίωση στα Τρία Πολύτιμα Πετράδια και τις τρεις Ρίζες.
 
Ενθαρρύνω όλους σας να περάσετε αυτό το νέο έτος αφιερώνοντας προσευχές για όλους τους φίλους της Σάνγκα και για όλες τις αισθανόμενες υπάρξεις που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, ζώντας σε μια εποχή που ο κόσμος καθαυτός φαίνεται να έχει αλλάξει και να είναι απρόβλεπτος.
Δεδομένου ότι υπάρχει κάτι το απειροελάχιστο στον "μεγάλο κόσμο", που αλλάζει και βρίσκεται σε συνεχή ροή, διαπιστώνουμε ότι η μόνη πραγματική σταθερά είναι η ίδια η αλλαγή.
Το τί κάνουμε με αυτήν την αναπόφευκτη αλλαγή είναι η δοκιμασία της στόφας μας σαν ασκητές. Καθώς αλλάζουμε το ημερολόγιο, χρειάζεται να επιφέρουμε μια θετική αλλαγή και στους εαυτούς μας επίσης.
 
Πρέπει όλοι να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στο μονοπάτι της άσκησής μας - ότι θα αφιερώσουμε λίγο περισσότερη προσπάθεια, λίγο περισσότερο χρόνο με λίγο λιγότερη αυτο-απορρόφηση στην άσκησή μας κάθε μέρα αυτού του επερχόμενου έτους. Ότι θα βρούμε αληθινή χαρά στο ότι έχουμε συναντήσει το πολύτιμο Ντάρμα του Βούδα και αυτή η χαρά θα μας ωθήσει προς τα εμπρός, με περισσότερο θάρρος και αφοσίωση, ώστε να ενσωματώνουμε πραγματικά έναν ασκούμενο των διδασκαλιών του Γκαουτάμα Βούδα.
 
Και έτσι, καθώς κινούμαστε προς ακόμα ένα νέο έτος, ενθαρρύνω όλους να στοχαστούν πάνω στο δώρο αυτής της πολύτιμης ζωής με το εξαιρετικό της δυναμικό και με το βαθύ Ντάρμα που μας επιτρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Είθε ο καθένας μας, να κάνει συνειδητό το έμφυτο βασικό καλό και θαρραλέα να μορφώσει το δυναμικό του σε μια ισχυρή εκδήλωση καλοσύνης και υπομονής.
 
Όπως λέγεται:
"Η γνώση των άλλων είναι ευφυΐα, η γνώση του εαυτού σας είναι πραγματική σοφία.
Το να κυριαρχήσεις στους άλλους είναι ισχύς, το να κυριαρχήσεις τον εαυτό σου είναι η αληθινή δύναμη."
 
Είθε ο καθένας σας να βρει θάρρος, σοφία, υποστήριξη, ευλογίες και αγάπη και Είθε να διαλυθούν όλα τα εμπόδια στη ζωή σας. Είθε αυτό το Νέο Έτος να φέρει μια βαθύτερη κατανόηση του εμβριθούς Βουδιστικού Ντάρμα στον νου μας εσωτερικά και να αυξήσει την πνευματική υγεία/σύνεση στον κόσμο εξωτερικά.
 
Με όλη μου την αγάπη,
Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε
 
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

E-mail: samtentse_greece@hotmail.com
Τηλ.: +30 210 6424965 
 Κιν.: +30 6997121938,
 +30 6944106010


Αρχική Γνωριμία Νέα & Ανακοινώσεις Δραστηριότητα Ντάρμασρί Φωτογραφίες Επικοινωνία