Εισαγωγή

ΣΑΜΤΕΝ ΤΣΕ ΑΘΗΝΑΣ - Κέντρο Θιβετανικών Βουδιστικών Μελετών και Άσκησης

Η Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε επισκέφτηκε την Αθήνα και δίδαξε για πρώτη φορά το 1993, όπου και δημιούργησε εξαιρετική αίσθηση τόσο η παρουσία της όσο και η άμεση προσέγγιση που έχει στο σύνολο των Διδασκαλιών -με σκοπό την πλήρη και ξεκάθαρη κατανόησή τους από τους δυτικούς μαθητές.
Αναμφίβολα η Ρίνποτσε, λόγω της δυνατότητάς της να μεταδίδει την ουσία των Διδασκαλιών με τόσο άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο, αλλά και της σοφίας, της δυναμικότητας και της καλοσύνης της, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες στην παράδοση του Βουδισμού.  
Μετά από επίμονες προσκλήσεις μάς επισκέφτηκε πάλι το 2003 -και από τότε έρχεται κάθε χρόνο σταθερά, δίνοντας μια σειρά εξαιρετικών Διδασκαλιών και βαθιών μεταδόσεων.
 
Μέσα από την έμπνευση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη που γέννησε η παρουσία της Ρίνποτσε, τον Ιούνιο του 2005 ιδρύθηκε το ΣΑΜΤΕΝ ΤΣΕ ΑΘΗΝΑΣ - Κέντρο Θιβετανικών Βουδιστικών Μελετών και Άσκησης, που είναι κάτω από την πνευματική της καθοδήγηση.
 
Στο Κέντρο υπάρχει σταθερό πρόγραμμα Διδασκαλιών, Μελέτης και Άσκησης σε εβδομαδιαία βάση (Κυριακή - επικοινωνήστε για την ακριβή ώρα), καθώς και επιπρόσθετες ημέρες και ειδικά προγράμματα που ανακοινώνονται έγκαιρα. Συχνά οργανώνεται ολοήμερη εντατική άσκηση και διδασκαλίες.
Την ευθύνη του προγράμματος, σε συνεννόηση με τη Ρίνποτσε, έχουν οι μόνιμοι Λάμα του Κέντρου, ο Λάμα Σέραπ (Σταμάτης) και η Λάμα Τάσι (Κατερίνα).
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6424965 και 6944106010


ΡΙΚΤΖΙΝ ΓΚΑΤΣΑΛ - ΠΕΛΕΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 
Η διατύπωση ευγενών προσδοκιών και καλών ευχών, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση της αρετής -που είναι η βάση για να εκδηλωθεί ο,τιδήποτε θετικό, ήταν πάντα ζωτικής σημασίας στην παράδοση του Θιβετάνικου Βουδισμού.
 
Ιστορικό

Το καλοκαίρι του 2005 το ΣΑΜΤΕΝ ΤΣΕ ΑΘΗΝΑΣ ιδρύθηκε -μέσα από την έμπνευση, το σεβασμό και τον σύνδεσμο με την Μιντρολλίνγκ Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε, για να στηρίξει τη δραστηριότητά της ώστε η ευχή -να βοηθηθεί η εγκαθίδρυση του αυθεντικού Ντάρμα στην Ελλάδα για το όφελος όλων των όντων, να έρθει πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα, μέσα από την υπάρχουσα εμπειρία, είχε δημιουργηθεί μια "σκέψη", ένα "όνειρο": σε συνδυασμό με το Κέντρο στην Αθήνα, που εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες τις πόλης, θα ήταν εξαιρετικό να υπήρχε ένα μέρος, η γη, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο για τη μετάδοση του Ντάρμα, για προγράμματα Διδασκαλιών, μελέτη και κύρια για σύντομες και μακρόχρονες απομονώσεις άσκησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ασκητές και ασκήτριες να βαθύνουν τη γνώση τους στο Ντάρμα από τη μια, και από την άλλη να μπορούν να εφαρμόσουν τη γνώση αυτή με τον πιο καθαρό τρόπο που γίνεται, ασκούμενοι σε ένα περιβάλλον διαποτισμένο με ευλογίες και τέλειες ιδιότητες.
Αν και οι ευχές αυτές ποτέ δεν ειπώθηκαν ή συζητήθηκαν ανοιχτά, παρόλα αυτά, όταν όλες οι θετικές συνθήκες συνενώθηκαν, τα μέσα για να αποκτηθεί η γη για αυτούς τους σκοπούς εμφανίστηκαν σαν μια τέλεια, πολύτιμη και ευγενική προσφορά στην Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε και το Ντάρμα στην Ελλάδα.
Μετά από ψάξιμο που διήρκεσε περίπου ενάμισι χρόνο, κυρίως σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου που εύκολα φτάνει κάποιος από Αθήνα, έγινε επιλογή κάποιων υποψηφίων κτημάτων. Το καλοκαίρι του 2008, όταν η Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε επισκέφτηκε το Κέντρο στην Αθήνα για το καθιερωμένο πρόγραμμά της, είχε την ευκαιρία μαζί με την αδελφή της Τζέτσουν Ντέτσεν Πάλντρον Ρίνποτσε να επισκεφτούν τα υποψήφια μέρη ώστε να διαπιστωθεί πιο ήταν το καταλληλότερο.     Η επιλογή έγινε. Η γη βρίσκεται στα Πελετά Αρκαδίας, σε οροπέδιο του Πάρνωνα, βουνό ιερό στην αρχαία ελληνική παράδοση. Μια έκταση 32 στρεμμάτων ομαλής και ειρηνικής γης, με ένα παλιό παραδοσιακό πετρόκτιστο διώροφο σπίτι, ήπια βλάστηση, διαυγές - καθάριο περιβάλλον, μπλε ολόλαμπρο ουρανό. Το κλίμα εξαιρετικό, χωρίς υγρασία, με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Οι γραμμές του νερού, του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου βρίσκονται στην είσοδο του κτήματος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής επίσκεψης, η Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε και η Τζέτσουν Ντέτσεν Πάλντρον Ρίνποτσε ευλόγησαν και ενδυνάμωσαν τη γη και έδωσαν το όνομα: ΡΙΚΤΖΙΝ ΓΚΑΤΣΑΛ, "Ο Χαρούμενος Κήπος των Βιντυαντάρα".
 
Σήμερα

Έχουν ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια και όλες οι απαραίτητες και προβλεπόμενες μελέτες για δύο συγκροτήματα δωματίων και ένα χώρο συγκέντρωσης, έχουν κατατεθεί και επικυρωθεί από τις σχετικές υπηρεσίες. Το επόμενο στάδιο είναι να αρχίσουν οι εργασίες οικοδόμησης. 
 
Η πηγή όλων των ευλογιών, που είναι η αιτία να καθαριστούν όλες οι προσωρινές αμαυρώσεις και τα ελαττώματα, καθώς και η αιτία για να προβάλλουν όλες οι τέλειες ιδιότητες σε έναν ασκητή, είναι ο αυθεντικός Λάμα. Η Αγιότητα του Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν Ρίνποτσε είναι ο Γκούρου Ρίνποτσε με ανθρώπινη μορφή, πάντα παρών. Η Εξοχότητα της Μιντρολλίνγκ Τζέτσουν Κάντρο Ρίνποτσε -μια διαρκής έμπνευση, είναι η ίδια η Γιέσε Τσόγκιαλ, μια έξοχη φωτισμένη Δασκάλα ολοκληρωτικά αφιερωμένη στη βοήθεια όλων των όντων και στη μετάδοση του αγνού Ντάρμα και τη βοήθεια και στήριξη όλων των ασκητών, αμερόληπτα.
 
Στη μετάδοση του Ντάρμα αναφέρονται οι "Πέντε Τελειότητες":
1) Τέλειος Δάσκαλος 2) Τέλεια Διδασκαλία 3) Τέλειος Τόπος 4) Τέλειος Χρόνος. Οι τέσσερις από αυτές έχουν προβάλλει και είναι το δικό μας 'μερίδιο' να αποτελέσουμε την "Πέμπτη Τελειότητα", τους "Τέλειους Μαθητές" κάνοντας το ενδιαφέρον μας να εκδηλωθεί δραστήρια σαν πράξη, βοήθεια και στήριξη, έτσι όποιος ενδιαφέρεται και επιθυμεί να βοηθήσει -με οποιονδήποτε τρόπο, να φέρουμε αυτό το έργο στην τελείωσή του, ας επικοινωνήσει χωρίς δισταγμό στη διεύθυνση και τα τηλέφωνα του ΣΑΜΤΕΝ ΤΣΕ ΑΘΗΝΑΣ.

Αρχική Γνωριμία Νέα & Ανακοινώσεις Δραστηριότητα Ντάρμασρί Φωτογραφίες Επικοινωνία